Rajankäyntiä Watsonin Makuunista

Viittasin joku viikko sitten herra Watsonin herkeämättömään tavoitteeseen päästä analysoimaan milloin mitäkin televisioviihdettä yhteiskunnallisten silmälasien läpi. Ei ole muuttunut mikään sillä rintamalla.

Viimeisin vouhotuksen aihe on ollut Desierto, joka osuu tematiikaltaan tietysti paremmin kuin hyvin näiden päivien tapahtumiin. Olen kuullut jo lukuisia monologeja, miten tärkeää oli vihdoin saada meksikolainen näkökulma Meksikon ja Yhdysvaltojen rajaseudun tapahtumiin. Ja kuuleman mukaan sellaisen näkökulman meksikolainen ohjaaja Jonás Cuarón juuri tarjoili asettaessaan elokuvassaan vastakkain laittomat siirtolaiset ja vihamielisen Amerikan puolustajan. No, mitä herra W sitten piti tästä kyseisestä elokuvasta? Enpä tiedä, kun ei ole ehtinyt kuulemma vielä edes katsoa!

Ja milloin tämän Desierton sitten voisi katsoa? Aivan, se löytyy Makuunin vuokravalikoimasta uutuutena, joten sen voi katsoa netistä vaikka heti! Tämä elokuva vaatii kuulemma aivan oman hetkensä ja fiiliksensä. Niin, jotta voi sitten analysoida.

Itselle tuo aihepiiri tuntuu vaikealta. Etenkin, kun viimeisimpänä on mielessäni Sicario-elokuvan lohduton maailmankuva Meksikon ja Yhdysvaltain rajalta. Tuskin on luvassa ruusuilla tanssimista tässäkään, etenkään kun muistan jostain lukeneeni, että Desiertossa olisi sekä trillerin että slasher-kauhuelokuvan aineksia.

Jonásin isä, Alfonso Cuarón on sen sijaan ohjannut yhden omista lempparielokuvistani. Siinä oltiin maiden rajojen sijasta taivaan rajalla. Gravity imi sisäänsä kylmän avaruuden tyhjyyteen, mutta samalla se oli lämmin ja herkkä kuvaus ihmisen pienuudesta. Katselin ja kuuntelin Gravityn aikanaan läppärin ruudulta ja piipittävien kaiuttimien kautta. Ja silti leffan vaikutus oli melkoinen. Millainen olisikaan katselukokemus ollut jollain uudella kurvi-televisiolla, puhumattakaan isosta valkokankaasta. No, George Clooney ja Sandra Bullock olivat pikkuruudultakin ihania!Lienee sanomattakin selvä, että Gravity ei jäänyt herra W:ltä analysoimatta. En enää muista, mutta todennäköisesti mieheni löysi elokuvasta vaikka mitä merkityksiä alkaen kylmän sodan perinnöstä ja kolonialismista. Oli, mitä oli, minä nautin hyvästä elokuvasta, joka löytyy muuten edelleen Makuunista!


Hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua!

t. Rva Watson