Lumi älä mene pois!

Viimeinkin viime viikkoina on maailma ollut vähän valoisampi, kun saimme lunta maahan. Nyt mittari uhkaa koko ajan nousta plussan puolelle ja talven leikit uhkaavat jäädä lyhytaikaisiksi. Vaikka muuta aina välillä luulee ja kuulee, nykytenavatkin rakastavat hiihtämistä ja luistelua, jos vain saavat niihin mahdollisuuden.

Kyllä ne silti viihtyvät myös television äärellä, niin kuin mekin lapsena. Ero on vain siinä, että kun me jouduimme ampaisemaan ruudun eteen juuri oikeaan kellon aikaan nähdäksemme sen ajan Suomeen poliittisesti ja yhteiskunnallisesti sopivaa lastenohjelmaa, saavat nämä nykynappulat valita vapaasti niin katsomisajan kuin katsottavan ohjelmankin. Tai siis niin vapaasti, kuin minä määrään.

Viikonloppuna valittiin yhdessä katsottavaksi ensin Suuri pähkinänryöstö,  joka on aikuisellekin viihdyttävää katsottavaa. Kärtsy-orava (ääni Antti Reini) ja hänen rottakaverinsa ajattelivat pölliä pähkinöitä talveksi, mutta päätyivät vähän hurjempaan seikkailuun… Kun pienimmät oli tapulteltu unille, katsoimme yhdessä teinin kanssa oman nuoruutemme huippuleffan, Sademiehen, CMorelta. Vaikka muoti on muuttunut, ei Sademiehen upea tarina ja hienot näyttelijäsuoritukset ole kärsineet. Pitääkin katsella menneiden vuosikymmenten tarjontaa myös lasten katseltavaksi.

Herra Watson viihtyy yleensä minua paremmin sotaelokuvien parissa, mutta 9. huhtikuuta vaikuttaa aika kiinnostavalta. Pieni Tanska joutuu Saksan hyökkäyksen kohteeksi ja ensimmäisenä vihollisen kohtaavat vänrikki Sandin johtamat polkupyöräjoukot 9. huhtikuuta 1940. Tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa on moni kehunut.

Yksi suurista leffasuosikeistanikin on nyt Cmoressa, nimittäin Villi vaellus. Tämäkin perustuu kirjailija Cheryl Strayedin omakohtaisiin kokemuksiin. Cheryl on uupunut ja hajalla äitinsä kuoleman ja avioeron jälkeen, eivätkä vaihtuvat poikaystävät ja huumeet elämää ainakaan helpota. Hetken mielijohteesta hän päättää lähteä, vailla minkäänlaista kokemusta, pitkälle vaellukselle Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvaa Pacific Crest Trail –reittiä. Mukana on valtava rinkka, jonka nostaminenkin on vaikeaa. Hieno elokuva, koskettava tarina, ja jos kaipaat leffan jälkeen vielä lisää, niin kirja on myös todella hyvä. Traileri löytyy täältä https://youtu.be/PezGtu5BxiY.

Jotenkin tuosta elokuvasta tuli taas mieleen tämä kevään kunnonkohotus, joten taidan vetää tossut jalkaan ja lähteä kiertämään pientä lenkkiä. Jaksaa katsoa sitten vaikka hiihdon maailman cupia.

Rouva Watson