Hej alla!

Fru Watsons vecka har varit lugnare än vanligt, eftersom hela familjen legat däckad i influensa. Det är förstås full fart på minstingen trots det, men som tur är går det att få den lilla konvalescenten att lugna ner sig en stund framför en bra barnfilm.

Pettson och Findus har varit en favorit bland alla barnen och nu är det lillkillen som gillar såväl böckerna som filmerna. För första gången på länge sökte vi fram filmen Pettson & Findus Roligheter https://www.watson.fi/pctv/VODView#cat:1928285,order:alphabetical,detail... och skrattade tillsammans åt den lilla kattens och gubbens äventyr. Tonåringen är inte längre superförtjust i Findus, så han tog surfplattan med sig och stack till sitt rum. Snart plingade mobilen till och han bad om lov att hyra filmen Insurgent, som är en del av Divergent-trilogin https://www.watson.fi/pctv/VODView#provider:Makuuni,cat:latest,details:7.... Jag gav honom lov till det och ska försöka se den själv också senare i kväll.


 

Förr var det en stor grej att hyra en film; man skulle åka med bil till filmuthyrningen (och dagen därpå skulle man dessutom lämna tillbaka filmen...), men nu är det nästan för lätt att hyra filmer. I början var jag rädd för att barnen skulle börja kolla på olämpliga filmer eller fastna i soffan, men lyckligtvis får jag genast ett meddelande när de hyr en film och vi har inte haft några problem. Vi hyr väl nog lite fler filmer nu, men vi är alltid noga med vilka filmer vi väljer och så behöver vi ju inte längre oroa oss för att alla exemplar av någon efterlängtad nyhet ska vara uthyrda. Annars hade det lätt kunnat gå så i helgen, när Luokkakokous med Aku Hirviniemi, Sami Hedberg och Jaajo Linnonmaa släpps. https://www.watson.fi/pctv/VODView#details:7404817. Komedin som blev en biosuccé finns säkert på mångas lista över filmer som måste ses, också på min, fast genren inte hör till mina favoriter. Det gör däremot Sami Hedberg. Ämnet berör nog också:

Luokkakokous är en historia om tre män som tillsammans reser tillbaka till sin hemstad för att delta i sin högstadieklassfest. Männen ger sig modigt iväg med hopp om att få hämta andan, långt från sina egna problem, familjer och förhållanden. Barndomsvännerna ser fram emot en helg full av frihet och festande. Men. Allt det som tidigare var lätt är förstås något helt annat nu när medelåldern närmar sig. Nu är det bara klassträffen som saknas.

Visste ni förresten att Watson lottar ut en PlayStation4-spelkonsol (värde ca 400 €) bland alla som hyr filmen Luokkakokous mellan den 9 och 23 september 2015? Tävlingsreglerna finns på adressen https://www.watson.fi/sv/playstation4regler. Tänk om julen kommer tidigt i år…

Jag väntar redan på helgen, när jag får se filmen Jackie & Ryan med Katherine Heigl från Grey’s Anatomy. Ofta så är tv-stjärnornas filmer inte så mycket att hänga i julgranen, men den här filmen har fått bra kritik och Heigl har kritikerrosats för att hon äntligen hittat sig själv som skådespelare. Att döma av trailern så lär det bli en härlig filmkväll. Den här helgen är lite lugnare för familjens sportfans, eftersom det varken visas Formel 1 eller CHL, men Premier League-matchen mellan Manchester United och Liverpool står säkert på menyn. Friidrott blir det också i form av Diamond League från Bryssel.

På söndag börjar den nya serien Pintaa syvemmältä (Under ytan) i Yles Kotikatsomo (Hemmasalongen).
För reportern Teija ”Tellu” Hongisto börjar ett nytt liv, när hon lämnar sitt jobb och flyttar till en liten stuga i sin gamla hemkommun. Hon flyttar för att komma över sin skilsmässa och ta hand om sin dementa mamma. Tellu har drömt om att skriva en bok, men att förverkliga drömmen visar sig vara svårare än vad Tellu trott. Efter en simtur märker Tellu att hon är täckt i brun humus. Det finns bara knappt en meter klart vatten på ytan av sjön. Tellu lägger all sin energi på att rädda den förstörda stugsjön. Vad har förorenat sjön? (YLE)

Jag har alltid tyckt om att titta på Hemmasalongen och det här är inget undantag. Programmet syns på ettan kl. 21.05 på söndag..

Yle fick mig förresten att tänka på ljuvliga Grantchester, som också visas på ettan, lördagkvällar halv åtta. Också mannen och tonåringen trivs framför deckarserien som utspelar sig på 1950-talet, och där den unga pastorn Sidney Chambers löser mord i en liten by. 

En ny favorit bland Yles tecknade serier är förresten Eetu och Hilla (Wanda och en alien på svenska) som precis börjat.

I Pikku Kakkonen (Lilla tvåan) på lördagsmorgnarna syns nu harflickan Hilla och hennes fyrögda vän Eetu. Rymdvarelsen Eetu ramlade ner på Hillas gård efter att hans rymdraket gått sönder. Eetu kunde inte återvända till sin hemplanet så Hilla och Eetu blev snabbt bästisar.

Hilla och Eetu är båda nyfikna och vill testa allt nytt och utforska omgivningen. Tack vare sina rymdkrafter kan Eetu bland annat göra såpbubblor som inte spricker, byta färg för att vinna i kurragömma och få Hilla att sväva som ett höstlöv. Eetu trivs hos Hilla, hennes föräldrar och småsyskon men saknar förstås sin egen familj. När Eetu lyckats reparera sitt rymdskepp, kan Hilla till sist besöka Eetus hem i rymden. Vännerna jämför jorden och Eetus hemplanet och hittar både skillnader och likheter. Av sina erfarenheter lär sig Hilla och Eetu att förstå att vänskap är nyckeln till lycka, oavsett var man är. Serien i 52 delar bygger på Sue Hendras böcker. (YLE)

Nu slutar jag drömma om soffhörnet och filmer för den här gången och skyndar iväg för att köpa hostmedicin. Hoppas er trevlig helg!

Fru Watson