Teve på semestern?

Tags: 

Jag skrev om mina semesterplaner för några veckor sedan och en av mina vänner blev helt förfärad: varför ska man titta på teve när man är på semester? Har man inget annat att göra på semestern? Sen när man kommer hem igen kan man väl ligga på soffan och titta på dumburken?
 
Visst, i och för sig, men åtminstone i vår familj så lär våra semestrar ännu i många år gå ut på att vi drar oss tillbaka till vår inkvartering i tid för våra kvällsrutiner, på samma sätt som hemma på vardagarna. De mindre barnen är trötta på kvällen efter dagens program och när de somnat är det skönt att det finns något att göra för tonåringen och oss vuxna med för den delen. Å andra sidan har vi alla våra egna grejer som vi vill se live också på semestern, oavsett om det sen är en favoritserie, formel 1 eller en fotbollsmatch. Man förstör lätt semesterfeelingen om man inte kan se teve alls eller måste se teve i någon skränig entrébar. Ne-ej, tack och lov för Chromecast.

Och även om man inte hinner semestra hela tiden, så kan man ju titta på filmer också på vardagar.

Filmen Häiriötekijä som bygger på en pjäs av Q-teatteri har jag hyrt redan för en tid sedan, men nu efter Jussigalan lönar det sig absolut att se den, till och med en gång till om man vill det. Filmen fick en Jussi för bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa klippning. Filmen lämpar sig inte för barn, men skådespelarna presterar på topp och man kan inte låta bli att skratta. Tommi Korpela på fyllan framför Stockmann är en riktigt härlig show. I samma stil går Kohtuuttomuuksia (Orimligheter) som snurrar på Yle just nu.

En annan aktuell stjärna som belönats med en Jussi är Krista Kosonen i Kätilö (Barnmorskan), som finns bland hyrfilmerna i Watsons Makuuni. Missa den inte! Vackra landskap och en underbar historia!
 
Av serierna på C More så började jag för första gången på länge frossa i Kommissarie Foyle en kväll med regn och slask. Kommer ni ihåg den serien, där mysterier i en brittisk småstad löstes medan andra världskriget rasade? Jag tänker fortsätta frossa i Foyle också under den långa påskhelgen.
 
Som barn trodde jag på riktigt att långfredagen hade fått sitt namn för att den var så fruktansvärt mycket längre än andra dagar. Det var olämpligt att gå till kompisar och leka, ingen ringde på dörren, på teve fick man se det som råkade komma för tillfället, oftast någon gudstjänst på ena kanalen och någon annan gudstjänst på den andra. Kanske lite körsång på det och så nyheterna. Inte konstigt att tiden blev lång för en liten en.
 
Därför ser jag fortfarande till att planera något kul för barnen till påsk, även om stillhet är en förlorad lyx i dagens värld. Butikerna är öppna och på teve kan man se precis vad som helst precis när som helst (åtminstone om man har Watson). Det blir alltså en massa gott från butiken och den tecknade filmen Resan till Fjäderkungens rike (Beyond Beyond) på teve. Filmen handlar om en liten kanin som beger sig ut på en farlig resa för att hitta sin mamma. Filmen har finskt tal.
 
Och sedan några till, bara genom att trycka på fjärrkontrollen.
 
Ha en trevlig påskledighet!
 
ö. Fru Watson