Vardagen rullar på igen

Arbete och skola har börjat igen och vardagen rullar på som vanligt hos familjen Watson. Med ett undantag, nu har vi fått snö igen! Men man kan ju trots allt inte vara ute hela tiden, ibland är det bra att värma sina frusna tår efter ett besök till skidspåret, slalombacken eller skridskobanan och samtidigt kolla på det senaste tv-utbudet. Och grönsaksdippen går nog åt ännu!
 
Jag har med jämna mellanrum lovordat nordisk tv- och filmproduktion, och då särskilt svensk och dansk sådan. Men nu är det norrmännens tur! Jo Nesbø, som är känd för sina deckare om Harry Hole, har kommit på idén till serien Okkupert  som är Norges genom tiderna dyraste tv-produktion (11 miljoner dollar). Okkupert började på MTV3 i tisdags (12 januari), på den sändningstid på tisdagar då kanalen brukar visa kvalitetsdrama. Den aktuella serien som väckt politiskt uppseende ute i världen utspelar sig i ett Norge där man upphört med oljeproduktionen, vilket i sin tur lett till att Ryssland ockuperat landet. Vi i familjen Watson hade inte svårt att komma överens om att trycka på "Spela alltid in" för den här serien! Lätt som en plätt och nu spelas hela serien helt säkert in! Tisdagar är oftast bra, lugna kvällar att se den här serien på, men den automatiska inspelningen ger oss möjligheter att ockupera soffan också andra tider!
 
Medan Okkupert berättar om en fiktiv framtid, bygger den danska filmen 9. April på verkliga händelser från en ockupering under andra världskriget. Den danska megaproduktionen handlar om en heroisk dansk cykelbataljon som skickades till fronten för att fördröja nazisternas överlägsna pansararmé som vällde över gränsen den där morgonen i april. 9 April släpps som hyrfilm i Watsons Makuuni vecka 3.

https://youtu.be/UmcttiebIN0

Men nog kan vi drama här i Finland också. Fråga till exempel herr Watson och unglejonen! Dessutom har legendariska The Hockey News i Kanada tydligen kallat Finland den bästa hockeynationen i världen just nu. Också i CHL:s topp fyra finns två finländska lag med. De avgörande semifinalerna spelas på tisdag nästa vecka, alltså 19 januari, och då får vi veta om vi ser Lukko eller Kärpät i finalen i februari. De avgörande matcherna syns på MTV Sport.
 
För den som hungrar efter inhemskt drama så passar säkert filmen Häiriötekijä, som finns i Watsons Makuuni nu. Eller snarare så är filmen en unik komedi med tio olika berättelser där otroliga finländska stjärnskådespelare under regi av Aleksi Salmenperä hamnar i knasiga situationer. Filmen bygger på Q-teatteris succépjäs och i huvudrollerna i filmen syns samma gäng som gjorde succé på teaterscenen (bl.a. Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Eero Ritala, Lotta Kaihua, Elena Leeve ...)!

https://www.youtube.com/watch?v=CfQ1CncwByU

Vinterhälsningar

Fru Watson