Hela familjens filmsemester

Tonåringen i familjen sträckte entusiastiskt på sig häromdagen, suckade djupt och konstaterade att det inte finns något som slår att ha ledigt. Att bara få vara, utan att behöva åka nånstans. Hela gänget tassar runt i yllesockorna dagarna i ända och lämnar inte hemmet, annat än för att ta lite luft eller åka och handla.
 
Mannen och de stora barnen har tittat på serier på MTV Fakta för hela slanten. Vad är väl intressantare än Drömmar på hjul eller Mc-patrullen räddar liv? Dottern lägger i varje fall sin röst på en annan serie som berättar om djurräddare ute på uppdrag. Och visst gick alla de här serierna att kolla på; det kunde jag konstatera när jag hade tid att sätta mig ner med familjen i soffan en stund.
 
Eftersom det är lite trångt i soffan ibland, flyr tonåringen ofta in i sitt eget rum för att kolla på sina program på sin egen dator. Jag tycker att en av de bästa sidorna med Watson är att jag för en enda månadsavgift får använda tjänsten i fem enheter. Vi kan alltså alla titta för oss själva om vi vill. Jag förbannar ofta musiktjänsten som vi betalar för. Det går inte att lägga till tillräckligt många användare, om man inte vill betala helt orimliga summor för extra användare förstås. Och det har minsann hänt fler än en gång att herr Watson när han tränat på gymmet plötsligt märkt att hans spellista bytts ut mot lillkillens helt utan förvarning...

Männen i familjen har väntat på en filmupplevelse som förenar generationerna: National Lampoon’s Vacation, som kom ut 1983, har fått en uppföljare och i uppföljaren är det självklart sonen från den ursprungliga familjen som åker på semester med sin egen familj. Också systern och föräldrarna får besök av dem och det går förstås lika vilt till som för 32 år sedan … Bäst ever, röstar tonåringen och kiknar av skratt.
 
Nu under ledigheten har också jag fått lite sån där egentid som alla talar om, och jag har valt det jag tittat på helt på mina egna villkor. Suite Francaise är en film som bygger på författaren Irène Némirovskys roman och handlar om en kärlekshistoria under andra världskriget. Irène dog i koncentrationslägret Auschwitz 1942 och boken, som hittades först 1998, har blivit en framgångssaga i hela världen. En riktigt charmig film.

Suite Francaise i Watsons Makuuni.

Också Loveship Hateship bygger på en bok. Filmen, som baserar sig på Nobelpristagaren Alice Munros novell, berättar om Johanna, som anställs av Mr. McCauley (Nick Nolte) för att ta hand om hans barnbarn Sabitha. Vacker och rörande.
 
Bäst trivs jag ändå när jag får se lite mer skrämmande filmer tryggt ihopkrupen bredvid herr Watson. Som deckarfan lade jag direkt märke till en av nyheterna i Watsons Makuuni: filmen Dark Places, som bygger på den fantastiska boken Mörka platser av Gillian Flynn. I huvudrollen ses otroliga Charlize Theron. Libby är 7 år när hon som enda medlem i sin familj överlever ett blodsdåd, till vilket Libbys bror anses skyldig utgående från Libbys utsaga. 25 år senare lockar några amatördetektiver Libby att tänka på saken ännu en gång. Vansinnigt spännande!

Barnen har tittat på Pojken med guldbyxorna, som jag tipsade om förra veckan, åtminstone fem gånger; tur att hyrfilmerna i Makuuni kan ses hur många gånger som helst under 48 timmar. Filmen är riktigt rolig och välgjord, en rejäl barnfilm, fast rätt spännande.

Vi har förstås också följt alla smålejonens matcher, och vilken njutning det har varit. Via Watson syns matcherna på Yle i hd-kvalitet ännu nästa år, alltså redan på fredag! Digitas hd-sändningar av Yle i antennätet upphör ju nu vid årsskiftet.

Photo by Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

Om det annars känns som att väntan på nyårsraketerna kan komma att bli lång, så kan du igen hyra filmer för en euro! För att fira att det är nyår så bjuder Makuuni på Interstellar, den finska Åbothrillern Vares: Sheriffen, underbara Still Alice som får ögonen att tåras, barnens favorit Muminfamiljen på Rivieran och för dem som gillar komedi Mortdecai.

Muminfamiljen på Rivieran i Watsons Makuuni.

Och om du faktiskt inte hunnit se Klaus Härös film Fäktaren, som både tävlar om en Oscar och andra priser ute i världen, se den nu! Den finns i Makuuni.
 
Ett gott nytt år till dig från mig
 
Fru Watson